cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

SVE SRPSKE STRANKE UJEDINJENE U RUŠENJU BiH: Pogledajte kako su žestoko danans nasrnuli na državu BiH

NSRS neće ukidati Dan Republike, ukoliko Ustavni sud BiH, po apelaciji člana Predsjedništva BiH, eventualno donese odluku kojom se neke odredbe entitetskog Zakona o praznicima proglase neustavnim, saglasni su bili poslanici i pozicije i opozicije.

Zastupnici su istakli da 9. januar ne vrijeđa ni jedan od tri konstitutivna naroda.




Niko nije reagovao kada je Zakon o praznicima izmijenjen još 2007. godine, navedeno je na sjednici skupštine. Tvrde da bi eventualno ukidanje Dana RS značilo i ukidanje većine entitetskih ovlaštenja. Izetbegović, tvrde, očigledno želi da RS sasječe u korijenu i da se, kao godina nastanka, upiše 1995.

Deklaracija je politički odgovor na Izetbegovićev politički akt, tvrdi predsjednik NS. Ne slaže sa konstatacijom Visokog predstavnika da je deklaracija politički pritisak.

OHR i ambasada SAD antidejtonskim činom su ocjenili donošenje deklaracije u NS. Jedinstven stav zastupnika poljuljao je poslanik SNSD-a Milan Kovač, koji je tražio od Dragana Čavića iz NDP-a da zatraži od Izetbegovića povlačenje apelacije, s obzirom da su koalicioni partneri na nivou BiH. Ipak, zajednički stavovi su usaglašeni.

Podsjetimo, Izetbegović je 2013. godine podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske, a kojima se, između ostalih, 9. januar utvrđuje kao Dan entiteta RS.





Izvor: TV1