cikportal
 vijesti - teme - informacije
POČETNA        VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        O NAMA        MARKETING/KONTAKT

U BOSNI ĆE BITI BOLJE NEGO U NJEMAČKOJ: Pogledajte koliko Merkel planira para dati Bosni…

Suprotno očekivanjima pojedinaca i skeptika u BiH da će njemačka kancelarka Angela Merkel članovima Predsjedništva BiH održati lekciju zbog neispunjenih svih uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, to se nije desilo.

Naprotiv, kako saznaje "Avaz", sastanak održan prije dva dana u Berlinu protekao je u izuzetno opuštenoj atmosferi i dobrom raspoloženju učesnika, ali i velikodušnoj ponudi Njemačke da pomogne našoj zemlji.


Pozitivni efekti

Kako je to kancelarka Merkel rekla javno na konferenciji za novinare, od njenog boravka u Sarajevu u julu prošle godine u BiH je napravljen ogroman napredak.

Iako građani BiH još ne osjećaju direktne pozitivne efekte provedenih reformi, na sastanku je, saznajemo, Merkel članovima Predsjedništva BiH posebno čestitala na usvojenom Zakonu o radu te provedenim socijalnim i ekonomskim reformama.

Kancelarka zemlje koja je inicirala ubrzani put BiH ka EU posebno je pozdravila provedbu Reformske agende na državnom nivou u obimu od 50 posto, kao i usvajanje principa Pregleda odbrane koji tretira put BiH ka NATO-u.

Izetbegovićev upit

To su, ustvari, bili glavni razlozi da je Merkel na upit Bakira Izetbegovića da li bi Njemačka subvencionirala eventualnu štetu za poljoprivrednike od primjene SAA, odgovorila potvrdno.

Kako saznajemo, njemačka kancelarka, u želji da se u BiH deblokira evropski put, čak je rekla da će "ako ima nekih sumnji, lično biti garant da se poljoprivrednici u BiH zaštite od eventualnih negativnih posljedica sporazuma"!

Podrška napretku naše zemlje je odgovor na Brexit

Kako saznaje "Avaz" iz diplomatskih krugova, poruke koje je Merkel poslala bh. zvaničnicima odjeknule su i unutar Evropske unije, kao jasan signal da EU neće dozvoliti gubitak međunarodnog utjecaja niti bilo kakvu destabilizaciju.

- Merkel je na BiH pokazala da Brexit neće zaustaviti proširenje Unije niti uništiti vrijednosti koje je EU dugotrajno gradila. Njen vrlo pozitivan odnos prema BiH iznenadio je one snage koje su očekivale da će, zbog pritiska desničara, Merkel biti suzdržana i da neće podržati proširenje - kazao nam je dobro upućen izvor.

Avaz